TheNaturalWarrior

Er gull bare tull?

Lagret under: 1 on mai 12, 2009 at 8:14 pm

Jeg har skrevet fem artikler om gull her på bloggen min. De som følger med på det jeg skriver har uten tvil merket at jeg er ”bullish” når det kommer til det å eie og investere i gull. Siden jeg fikk en fornyet interesse for hva som egentlig skjer i verden og det faktum at det vi blir fortalt i massemedia i beste fall er overfladisk og ensidig, har gull fått en spesiell plass i min virkelighetsforståelse. Jeg har skrevet om hvordan verdens nasjoner trykker opp penger av løse luften og hvordan papirpenger som ikke er basert på noe som helst vil miste sin verdi etterhvert som det blir mere av det og hvordan gull i så måte blir dyrere i forhold til papirvaluta. Historisk er det imidlertid slik at gull ikke blir dyrere eller billigere men det er heller slik at gull vedlikeholder kjøpekraften på en forbløffende stabil måte over hundrevis av år.

Vi har blitt vante med å måle verdien av gull i forhold til amerikanske dollar siden det er den offisielle valutaen gull har blitt målt mot i en lang tid nå. Derfor er det naturlig å se den økonomiske situasjonen med gull i forhold til US dollars, men man må også huske på å måle dollar opp mot egen valuta. Det siste året har valutaene svinget kraftig i forholdet til hverandre. Det er for eksempel mindre enn et år siden den amerikanske dollaren var nede i under 5 kroner og gullet nådde sin dollarhøyde på rundt 1000 dollar. Siden har dollaren styrket seg i forhold til den norske kronen og har vært over 7,30. Idag står den i 6,48. Senest igår var den 6,33, så det er store svingninger for tiden.

Massemedia i Norge gjorde et lite poeng av at gullet hadde nådd 1000 dollar i mars 2008. Det var jo selvfølgelig en banebrytende hendelse i nominelle tall, men som vanlig får man ikke den hele historien ved å høre på NRK eller TV2. Sant nok var gullprisen i kroner på et historisk høyt nivå selv om dollaren var nede på 5,10 i forhold til kronen. Men det som egentlig er tilfellet er at når gullet er priset lavere enn 1000 dollar, er gullet ”dyrere” nå målt i norske kroner fordi den norske kronen har svekket seg i forhold til dollaren.

Noen talleksempler:

Gjennomsnittlig gullpris i januar 2004 var $ 413,99, tilsvarende NOK 2.815.

Gjennomsnittlig gullpris i juni 2006 var $ 596,15, tilsvarende NOK 3.690

Onsdag 7. november 2007 var gullprisen $ 840, tilsvarende NOK 4.435

14. mars 2008 var gullprisen $ 1002,50, tilsvarende NOK 5.112

Idag, den 12. mai 2009 er gullprisen $ 922, tilsvarende NOK 5.970.

Valutakursene og prisen på gull i forhold til dollar varierer hele tiden, men den langsiktige trenden er at gullet beholder sin kjøpekraft mens valutaene minsker sin kjøpekraft fordi de ikke er tilknyttet gull, de er ”flytende” og blir mangfoldiggjort i alle nasjonene for å ”redde” oss fra finanskrisen. Husk, inflasjon er ikke økte priser på varer, men er økt pengemengde som fører til økte priser. Dette er en viktig forskjell.

Om noen skulle være forledet til å tro at den amerikanske dollaren vil beholde sin relativt sterke posisjon lenge, bør de revurdere. Alle seriøse økonomiske eksperter som tidligere har bevist at de vet hva de snakker om, sier at dollaren er dømt til døden. Alle valutaer faller i verdi og dollaren vil falle fortere enn de fleste. Det er bare et spørsmål om tid. Fundamentet for den amerikanske økonomien er pill råttent og det finnes ingen tegn på at styresmaktene i USA vil ta grep for å rette på det.

PS. Den omtalte gullprisen dreier seg om 1 troy unse med rent gull som tilsvarer 31,1 gram.
Tidligere artikler om gull på min blogg:

5.mars 2007:

Norges gullbeholdning

7.november 2007:

Arvegullet som forsvant

11.januar 2008:

Noen gullkorn

14.mars 2008:

Gullprisen er nå 1000 dollar!

19.september 2008:

Gullmanipulasjon

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.  |  Tilbakesporings-URL

  1. Etter at Norge solgte sin gullbeholdning, bør det være en god ide for menigmann å være noe klokere, og investere i samme …

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00