TheNaturalWarrior

Århundres begivenhet- oljetoppen er nådd!

Lagret under: &, bakhtiari, gunpowder, oil, peak, whiskey on april 25, 2007 at 2:29 pm

Ali Samsam Bakhtiari er pensjonert direktør i det nasjonale iranske oljeselskapet og er en av verdens respekterte autoriteter vedrørende verdens energisituasjon.

Bakhtiari deler hendelsene rundt fremtiden til den globale utviningen av olje i fire faser; T1, T2, T3 og T4. Disse fasene vil etter hans modeller dekke tidsrommet 2006-2020 der hver fase vil dekke omtrent 3-4 år. Den første fasen, T1 vil være den mest behagelige der produksjon og etterspørsel omtrent vil balansere, men at verdens produksjon var på sin absolutte topp i 2006 (Peak Oil). Siden sommeren 2006 har produksjonen entret sin uunngåelige nedgang. T1 er estimert til å vare til 2009-2010.

Bakthiari’s fire faser:

http://www.whiskeyandgunpowder.com/Archives/2006/20060825.html

I en tale til senatet i Australia i 2006 sa Bakhtiari at han ser for seg en oljepris på $100-150 i nær fremtid. På lengre sikt vil daglig produksjon reduseres fra nåtidens 82 millioner fat pr. dag til bare 55 millioner fat i 2020.

Hva vil en slik drastisk reduksjon av tilbudet ha å si for oss og våre liv, for ikke å snakke om verdens milliarder av fattige mennesker? Jeg ser for meg stadig flere konflikter etter som kampen om stadig minskende mengder av olje  tilspisser seg. Bakhtiari selv ser muligheten for verdenskriger, men mener likevel at Peak Oil er den faktor som vil stå som dette århundrets hendelse. Konflikter og krig kommer som en konsekvens av dette og det diktatur som vokser frem over hele den vestlige verden lover ikke godt for en fredelig løsning på de enorme utfordringene energimangel globalt vil by på.

Les Bakhtiari’s THE CENTURY OF ROOTS fra april 2007 her:

http://tinyurl.com/yrdka5


Whiskey & Gunpowder


http://tinyurl.com/ypd87m

OPPDATERT 11. SEPTEMBER 2007:

Wow! NRK2 sendte en tysk dokumentar der blant annet Campbell og Hubbert selv var med og der budskapet var klart; vi har nådd eller er svært nær ved å nå Peak Oil. Flott NRK. Nå mangler bare en offentlig debatt om dette gigantiske problemet.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.  |  Tilbakesporings-URL

 1. Interessant! Har bokmerket Bakthiari’s fire faser! Stå på videre

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. jepp, og nå forstår du logikken bak de såkalte klimakvotaene hvis du tenker litt videre.

  Realiten er at vårt største problem er oljen – og gass! – som er gått i retur. Derfor vil styresmaktene sette inn et system som reserverer disse svinnende ressursene de rikeste (som har kjøpt sin kvota).

  Det er synd de fleste er så dumme og godtroende at de gir opp livets gode ting for å redde miljøet! Stop using your oil so that a rich man can use it instead!

  Se bloggen min om saken.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Og T4 er den fasen da menneskeheten skjærer strupen over på hverandre for en liter bensin?

  Jeg tror menneskeheten også denne gang vil finne tekniske løsninger som gir en my overgang fra en energiform til en annen. Men selvsagt vil det kunne bli litt tøffere i overgangsperioder. det henger litt på hvor fort man greier å bygge ut ny infrastruktur tilpasset nye energiformer osv.

  Allerede idag finnes biler som går på komprimert luft og med null utslipp, men det siser seg selv at oljeselskaper og leverandører av fossil energi ikke er særlig interessert i å vike plassen for slik teknologi.

  På sikt tror jeg energi vil bli delt inn i 3 grupper:

  a) Energi til transport

  b) Energi til privat husholdning

  c) Energi til industri og næringsliv

  Gruppe “A” vil finne sin løsning innenfor hybridteknolgi inntil man har utviklet en tilstrekkelig god nok teknologi til å kunne drive større kjøretøyer med tung last med komprimert luft.

  Stasjonær industri vi antagelig måtte utvikle “solkraftverk” og blir dermed selvforsynt med ren energi. Overskudd vil kunne selges til underleverandører som en del av samlet avtale.

  Husholdninger og mindre industri vil bli løst gjennom kjernekraft basert på thorium-teknologi ril faste priser omtrent på dagens nivå

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Takk for innspill Briggs. Du er meget informert om peak oil og jeg anbefaler de som leser min blogg og også lese Briggs blogg på:

  http://www.vgb.no/120...

  #3:

  Man vil nok finne alternativer til petroleum og gass, men jeg tviler på at det vil komme raskt nok og i stort nok monn til å avverge en drastisk endring av hverdagen som vi er vant til.

  Jeg har ikke hørt om biler som går på komprimert luft. Hvordan blir dette produsert? Hvor mye energi og hvilken type energi går med til å produsere denne komprimerte luften og er den energien som kommer ut større enn den som brukes for å produsere den?

  Tror du virkelig ikke at oljeselskaper er interessert i å etterhvert skifte fokus og tjene penger på andre energiformer enn olje og gass all den tid de er fullt ut klar over at disse raskt er i ferd med å bli oppbrukt?

  Det er ikke bare transport, oppvarming og industri som er avhengig av olje. Omtrent 500.000 produkter er laget av petroleum. Hva vil bli prisen på disse produktene og hva kan erstattes som råmateriale?

  Jeg er ingen ekspert på området, men jeg kan ikke se at oljetoppen kan unngå å ha en dramatisk effekt på måten vi er vant til å leve på.

  Jeg er mest av alt forbannet på alt som kan gå av politiske partier og miljøorganisasjoner som propaganderer død og fordervelse på grunn av CO2 utslipp når det egentlige problemet er at vi har passert oljetoppen og at vi må spare på de gjenværende ressursene.

  Jeg tror at Briggs har rett i at problemet blir skjøvet i sin helhet over til vanlige folk som er lette å lede til å forsake til fordel for den politiske og finansielle eliten. Historien gjentar seg som vanlig.

  Jeg kan forøvrig med tilfredshet meddele dere at jeg med meget god samvittighet nettop har fyllt opp tanken med over 1000 liter parafin. Globalistene skal i alle fall ikke få min familie til å fryse kommende vinter!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Comments are closed.

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00